Gebruikers van scholen die toegang hebben via Academic Software kunnen nu aanmelden via dit platform i.p.v. via Smartschool.

Volgorde van bewerkingen 1ste graad A

Nu je alles weet over de verschillende bewerkingen in de wiskunde binnen de getallenleer moet je ze ook nog in de juiste volgorde kunnen toepassen. Eerst en vooral stellen we ons de vraag 'waarom'? Bart legt het je allemaal uit voor natuurlijke, gehele en rationale getallen!




Volgorde van bewerkingen

In de vorige hoofdstukken Terminologie en bewerkingen en Reken- en tekenregels heb je alles geleerd over de verschillende bewerkingen in de getallenleer. Maar nu moet je ze ook nog in de juiste volgorde kunnen toepassen. Het is net zoals bij koken: om te kunnen koken is het niet voldoende om te weten hoe je ingrediënten koopt, groenten kuist, saus mengt, groenten kookt, aardappelen bakt en vlees braadt. Je moet ook weten in welke volgorde je alles moet doen om een heerlijke maaltijd te bereiden.

 

Waarom is de juiste volgorde van bewerkingen belangrijk?

En zo is het dus ook in de wiskunde. Of het nu gaat om rationale getallen of gehele getallen, om iets juist te kunnen berekenen moet je de verschillende bewerkingen in de juiste volgorde uitvoeren. Anders zou je wel eens een tot een uitkomst kunnen komen die helemaal fout is. En dat kan toch zeker niet de bedoeling zijn.

 

Bewerkingen met gehele getallen en rationale getallen

Naast de vier basisbewerkingen optellen, aftrekken, vermenigvuldigen en delen heb je nog enkele andere mogelijke bewerkingen die je kan toepassen op gehele getallen en rationale getallen. Weet jij al welke we bedoelen? En als we je als tip koning konijn geven, weet je het dan? We hebben het natuurlijk over machten en vierkantswortels (ook wel wortels genoemd). En als we het hebben over de volgorde van bewerkingen en het berekenen van wiskundige opgaves, spelen ook de haakjes (of tussenhaakjes) een rol.

 

Tussenhaakjes zijn belangrijk

Liesbeth zal je in een duidelijke lesvideo, opgenomen bij de plaatselijke bakker, uitleggen welke volgorde van bewerkingen je moet volgen om tot de juiste oplossing te komen. We kunnen jullie alvast verklappen dat de tussenhaakjes op de eerste plaats komen. Als je dus een opgave tegenkomt waar tussenhaakjes in staan, begin je dus als eerste met het uitrekenen van alle bewerkingen die tussen deze haakjes staan. Ziezo, nu weet je al meteen welke bewerking op de eerste plaats komt. In de video VOLGORDE VAN BEWERKINGEN – WAAROM zet Liesbeth ook de andere bewerkingen in de juiste volgorde.

 

Moeilijke oefening berekenen? Geen paniek!

Een oefening waarin heel veel verschillende bewerkingen en tussenhaakjes achter elkaar staan, kan op het eerste zicht erg ingewikkeld lijken. Maar voor je begint te panikeren, denk je gewoon aan wat je geleerd hebt over de volgorde van bewerkingen. Het is handig om de bewerking die het meest voorrang heeft te onderlijnen en uit te rekenen. Zo kan je een oefening die eerst moeilijk lijkt, onderverdelen in kleine stapjes en wordt ze eigenlijk erg simpel. Met behulp van de lesvideo’s van WeZooz Academy zal je snel elke oefening uit de getallenleer, hoe ingewikkeld ook, kunnen berekenen.

 

Populaire lestrajecten Volgorde van bewerkingen