Gebruikers van scholen die toegang hebben via Academic Software kunnen nu aanmelden via dit platform i.p.v. via Smartschool.

Kansrekening : Regels

Kans en somregel Leraar: Valery Vermeulen
Diploma: Doctoraat in de Algebraïsche Groepentheorie

Lestraject bekijken?


Probeer WeZooz Academy meteen even GRATIS uit en start met leren dankzij onze diverse lestrajecten voor vakken in de 3de graad!

Gratis proberen Aanmelden

Dit traject bevat drie video's die de verschillende regels van kansrekening behandelen: de somregel, de productregel en de complementregel. Veel succes!

Dit lestraject bestaat uit 7 lessen,
Geschatte duurtijd: 15 minuten.

Gratis proberen Aanmelden

  • Inhoudstafel Kansrekening : Regels
  • Kans en somregel

    Valery legt de kans en somregel uit. (3de graad)

    Pick a card, any card! Valery legt uit wat de kans en somregel is i.v.m. kansverdeling. Hij doet dit a.d.h.v. een voorbeeld met een kaartspel.

  • De somregel: Oefening

    1. Je hebt een boek kaarten. Je trekt willekeurig een kaart eruit. Wat is de kans dat je harten 10 of een aas hebt getrokken?

  • Kans en complementregel

    Valery legt de kans en complementregel uit. (3de graad)

    Valery vertelt over de gebeurtenis en complementaire gebeurtenis bij de kans en complementregel. Hij geeft de formule voor deze nieuwe regel en toont de werkwijze a.d.h.v. een voorbeeld.

  • De complementregel: Oefening

    1. Je gooit met 2 dobbelstenen. Je telt het aantal ogen van de twee dobbelstenen op. Wat is de kans dat je uitkomst (dus de som van het aantal ogen op de twee dobbelstenen) groter of gelijk aan 3 is?

  • Kans en productregel

    Valery legt de kans- en productregel uit. (3de graad)

    Valery wil op voorhand kunnen inschatten hoe zijn leerlingen het gaan doen met de examens. Hij gebruikt hiervoor de productregel bij het kansrekenen.

  • De productregel: Oefening

    1. De kans dat iemand ziek wordt is 1%. Wat is de kans dat jij en een wildvreemde persoon in Australië op dezelfde dag ziek zijn?

  • Test - Kansrekening: Regels

    1. In een bokaal zitten 10 knikkers: 2 witte en 8 zwarte. We trekken willekeurig twee knikkers na elkaar uit de urne zonder de eerste knikker terug te leggen. Wat is de kans dat de twee knikkers wit zijn?

      Welke regel moet je gebruiken om deze vraag op te lossen?

    2. In een bokaal zitten 10 knikkers: 2 witte en 8 zwarte. We trekken willekeurig twee knikkers na elkaar uit de bokaal zonder de eerste knikker terug te leggen. 

      Wat is de kans dat de twee knikkers wit zijn?

    3. Jason gooit drie keer met een dobbelsteen. Wat is de kans dat hij geen enkele keer 2 gooit?

      Welke regel(s) kan je hier het beste gebruiken gebruiken?

Bekijk volledig traject Verberg volledig traject