Aardrijkskunde

Schaalberekening!

In deze video willen Geert en Thomas een fietstochtje maken, maar om de afstand van hun tripje te kennen, moeten ze wel een schaalberekening kunnen maken. (1ste graad)



Welkom bij WeZooz Academy

Je bekijkt een gratis preview van deze lesvideo.
Meld je aan, probeer gratis om meer te zien of koop meteen toegang.

Gratis proberen Aanmelden Bekijk tarieven

Schaalberekening!



Berekening van de schaal.

 

Waarover gaat deze video?

In deze video legt Geert je uit hoe je de berekening maakt voor de afstand tussen 2 punten a.d.h.v. de schaal op een kaart. 

 

Hoe bereken je de schaal?

De schaal geeft aan hoeveel keer de werkelijkheid verkleind is. De schaal kan op verschillende manieren worden voorgesteld. Een eerste manier is door een breukschaal. Dit kan bv. 1/50 000 of 1.50 000 of letterlijk een breuk zijn.

Soms staat er ook een lijnschaal op de kaart waarbij je het lijntje moet meten en moet vermenigvuldigen.

Een schaal kan groot zijn (bv 1:10 000), dan wordt er veel detail gegeven en wordt het gebied redelijk groot weergegeven. Voorbeelden hiervan zijn plattegronden van iets, bv. een stadsplan. Een middelgrote schaal (bv. 1: 100 000) toont iets minder detail. Dit noemen we topografische kaarten, bv. een wandelkaart. Een kleine schaal tenslotte bv. 1: 1 000000) zijn bv. kaarten van de wereld.

Belangrijk om te onthouden, is dus: hoe groter de noemer, hoe kleiner de schaal en dus hoe minder detail. In deze video maken Thomas en Geert samen een berekening bij wijze van voorbeeld. 

 

Zijn er nog video's over aardrijkskunde?

Wil je meer weten over landschappen, bekijk dan zeker en vast ook deze video.

 


schaal schaalberekening kaart aardrijkskunde wereldkaart breukschaal lijnschaal plattegrond stadsplan topografische wandelkaart aardrijkskundige


Geef je email adres in en beschrijf je probleem met deze video.
Onze medewerkers contacteren je dan zo snel mogelijk om het probleem te verhelpen!