Catherine legt de plaats van het COI in een zin uit.
Welkom bij WeZooz Academy
Je bekijkt een gratis preview van deze lesvideo.
Meld je aan, probeer gratis om meer te zien of koop meteen toegang.
In een andere lesvideo legt Catherine uit wat het meewerkend voorwerp of COI precies is. In deze lesvideo legt Catherine uit waar je het COI plaatst in een zin. Net zoals bij het COD zijn daar basisregels voor. Deze lesvideo maakt mee deel uit van pronoms.
In deze lesvideo leer je de algemene regels over de plaats van het COI in de zin. Die basisregels zijn vergelijkbaar met die van het COD. Toch ga je fouten maken als je de algemene regels van het COD toepast op het COI. Daarom is het belangrijk dat je deze ook goed vanbuiten kent.
We gaan nu even de basisregels overlopen voor het plaatsen van het COI in de zin. Het zijn er mààr twee. Klaar? Dan beginnen we eraan!
Als er enkel een vervoegd werkwoord in de zin staat, komt het COI daarvoor te staan. Bijvoorbeeld: 'Je lui demande de l'argent.'. 'Demande' is het vervoegd werkwoord en ook het enige werkwoord in deze zin. Het COI 'lui' komt dus logischerwijs daarvoor te staan. Daar is de plaats van het COI in de zin.
Toch is het hier al wel opletten geblazen. Want bij een vervoegd werkwoord in het verleden (bv. passé composé) ga je het COI helemaal ervoor zetten. Je zet het dus voor het hulpwerkwoord. Bijvoorbeeld: 'Je lui ai demandé de l'aide.'. Het COI, in dit geval lui, staat voor het hulpwerkwoord, in dit geval ai van avoir.
De tweede regel is dat het COI voor de infinitief staat. Voorwaarde is wel dat er een infinitief in de zin staat. Bijvoorbeeld: 'J'ose lui demander de l'argent.'. We zien hier een vervoegd werkwoord nl. 'j'ose' en ook een infinitief nl. demander'. Het COI, in dit geval 'lui', komt dus voor 'demander' te staan.
In deze lesvideo kom je de plaats te weten van het COI in de zin. Op zoek naar andere uitleg over het COI? Bekijk dan zeker eens ons leerstofaanbod. In deze lesvideo legt Catherine de uitzonderingen uit van het COI.